
Livsglede for eldre i Senja kommune
Ja til glede og trivsel. Nei til mer byråkrati.

Tekstforfatter: Anne Kaja Knutsen, medlem av Utvalg for helse og omsorg
Alle ønsker vi at pasienter på sykehjem i Senja kommune skal få gode opplevelser i hverdagen. Det finnes ulike veier til aktivitet som gir livskvalitet. Utfordringen blir å finne en vei som gir alle muligheten til å komme seg ut, enten det er for å kjenne frisk luft i ansiktet en kald vinterdag eller hvordan sola varmer en fin sommerdag.
Mange av de ansatte på sykehjemmene i Senja kommune har lang tradisjon med å legge til rette for aktiviteter som skaper trivsel for de eldre. Eksemplene er mange; bussturer, bingo, konserter, høytlesning, grilling, Åpent hus, bilturer, sangstunder, julebord for pasienter og pårørende, fellestrim, vaffelsteking, baking til jul, en øl på verandaen, trilletur for å finne årets første blomster, smake på blåbæra når den blir moden, en tur på butikken eller et besøk på kirkegården. De fleste slike aktiviteter koster det lite annet enn kreativitet og fleksibilitet for å gjennomføre.
"Det er mulig å dele gode ideer og rutiner uten en formell sertifisering."
Stiftelsen Livsglede for Eldre tilbyr en nasjonal sertifiseringsordning som sikrer at de psykososiale behovene til pasientene ivaretas systematisk. Politikerne i Lenvik besluttet i 2017 at de to sykehjemmene i Lenvik skulle være slike Livsgledehjem. Livsglede som et definert begrep er vel og bra, men det koster kanskje mer enn det smaker. Kommunene må betale en oppstartsavgift på kr 125 000 per institusjon. Årsavgiften per sykehjem er på kr 35 000. I tillegg kommer det årlige utgifter til drift og planlegging av resertifisering.
Utvalg for helse og omsorg behandlet et forslag fra rådmannen om å si opp avtalen med stiftelsen. Dette er i tråd med hva Senja Arbeiderparti foreslo da saka ble behandlet i utvalgsmøtet i mai i år.
Jeg mener med hånden på hjertet at vi ikke trenger godkjenning av en stiftelse for at vi skal kunne yte gode tjenester til pasientene. Livsglede kan være en grunnleggende verdi uten at vi betaler stiftelsen for å kunne kalle oss et Livsgledehjem. La oss heller gå tilbake i tid og snakke om trivsel og livskvalitet for beboere og pasienter.
Da saka sist var oppe til politisk behandling la jeg på vegne av Arbeiderpartiet fram et forslag om å fatte vedtak om at Senja kommune har som formål å drifte alle sine seks sykehjem med livsglede som grunnleggende verdi.
Etter tre år som Livsgledehjem har de ansatte ved Rossfjord og Finnsnes sykehjem etablert rutiner med søkelys på hva som gir pasientene gode opplevelser og livskvalitet. Det er mulig å dele gode ideer og rutiner uten en formell sertifisering.